JUDO INclusion kod djece s TUR izgrađuje stav “ja to mogu” i čini ih radosnijima

45815696_2458437347504239_6568984520240922624_n

naučit ću vezati judo pojasLenta_element2_A4Lenta_element2_A4svi smo totalno INigra i vježba judo pojasom

Judo klub Rijeka – na fotografijama prikaz početnih treninga projekta ‘JUDO INclusion’ koji se provodi u Rijeci. Judo trenerica Sandra Uršičić, stručno, s velikom nježnošću i pažnjom radi s djecom s teškoćama u razvoju.  Najprije će ih naučiti vezati judo pojas, razgibati se, i pokazati im kako je i judo pojas koristan za tjelesnu aktivnost, ali i za igru. Uskoro će vježbati i svoje prve judo zahvate i susresti se sa svojim vršnjacima iz Judo kluba Rijeka na zajedničkom treningu.

Dobrobit projekta „JUDO INclusion“ – AKTIVAN I ZDRAV – RIJEKA, kojeg finacira Europski socijalni fond (UP.02.1.1.08.0010) je velika za svako dijete koje se osjeća „drugačije“. Djeca s teškoćama u razvoju (TUR) više su ograničena u sudjelovanju u sportskim aktivnostima od svojih vršnjaka, a jaz se širi odrastanjem. Zato je pokrenut „JUDO INclusion“. Dijete s TUR ima poteškoće i u socijalizaciji i teško im se družiti s drugom djecom, jer se osjećaju drugačije, a to lako rezultira izolacijom i isključenjem iz okoline. Djeca s TUR svaki su dan  suočena s time što ne mogu, kao i njihovi roditelji. Bit će im lakše ako  ih ohrabrimo da se fokusiraju na ono što mogu, a ne na ono što ne mogu.

JUDO INclusion“ aktivnosti kod djeteta s posebnim potrebama izgrađuju stav „ja to mogu“ umjesto stava „ja ovo ne mogu“. Svaki dan u judu će im pomoći da se osjećaju sigurnijima i neovisnijima. I što je najvažnije, radosnijima. Socijalna inkluzija kroz judo sport je zato iznimno korisna za djecu s posebnim potrebama, jer im omogućuje da budu društveno i fizički aktivni.