U idućem broju časopisa Judo IN donosimo razgovor s roditeljima djece koja su uključena u prilagođeni judo program za djecu s teškoćama u razvoju

Mama 3 20181222_104558

Mama 2 20181222_104601Mama 20181222_104605

U idućem broju časopisa Judo IN donosimo razgovor s roditeljima djece koja su uključena u prilagođeni judo program za djecu s teškoćama u razvoju. Evo što kažu mame: „To vam je hod po mjesecu za moje dijete. Rafo nikad nije ni puzao. Sa Sandrom se miče i hoda u svim pravcima. Moći ću plesati s njim“, dodaje Asja Maslak, mama od Ivana-Rafaela. Smiljana Višić, Klarina mama, prisjeća se kako je na prvu odbila dovesti svoju kćer na ovaj judo inkluzivni program. „Kad nas je i učiteljica u školi pozvala da upišemo našu djecu s TUR na judo, rekla sam, to nije za Klaru. Nagovorila me ipak da dođem na prezentaciju programa. Ali kako će moja Klara padati? – stalno mi je to bilo u glavi. Klara zbog cerebralne paralize ima problema s kilažom,  a radi anitepileptika je dosta ukočena. A nije me više strah, jako dobro zna padati uz pomoć Sandre, a potaknuta je da desnu stranu tijela koristi puno više. Svakom bih roditelju preporučila da pokuša bez straha da će se ozlijediti, program je zaista prilagođen djeci s TUR, a trenerica Sandra s velikom predanošću je posvećena samo njima“.

Djeca TUR 20181222_104612

Dobrobit projekta „JUDO INclusion“ – AKTIVAN I ZDRAV – RIJEKA  velika je za svako dijete koje se osjeća „drugačije“. Djeca s teškoćama u razvoju (TUR) više su ograničena u sudjelovanju u sportskim aktivnostima od svojih vršnjaka, a jaz se širi odrastanjem. Zato je pokrenut „JUDO INclusion“. Dijete s TUR ima poteškoće i u socijalizaciji i teško im se družiti s drugom djecom, jer se osjećaju drugačije, a to lako rezultira izolacijom i isključenjem iz okoline. Djeca s TUR svaki su dan  suočena s time što ne mogu, kao i njihovi roditelji. Bit će im lakše ako  ih ohrabrimo da se fokusiraju na ono što mogu, a ne na ono što ne mogu.

Lenta_element2_A4

Provedbu Projekta JudoINkluzije sufinancira #EuropskaUnija iz #EuropskiSocijalniFond. Za više informacija o EU fondovima molimo posjetite web stranicu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije: www.strukturnifondovi.hr Sadržaj internet stranice isključiva je odgovornost  udruge Pokret – aktivan i zdrav, udruge za poticanje tjelesne aktivnosti.