U Rijeci započeo europski projekt “JUDO INclusion” – JUDO ZA SVE

Rijeka sastanak 31.10.2018. IMG-b94e9abacfef0a3bca30f9fd40609226-V (1)

Rijeka, 31.listopada 2018. – održan je prvi radni sastanak u Rijeci predstavnika Udruge ‘POKRET – AKTIVAN I ZDRAV’ s predstavnicima Judo kluba ‘RIJEKA’ gdje se provodi projekt ‘JUDO INclusion – AKTIVAN I ZDRAV – RIJEKA’ financiran od Europskog socijalnog fonda (UP.02.1.1.08.0010.) 

S predstavnicima JK ‘Rijeka’ –  Slaviša Bradić, predsjednik kluba, judo treneri Sandra Uršičić i Aleksandro Obrovac – dogovorena je strategija provedbe projekta ‘JUDO INclusion’.  Riječ je inkluzivnom projektu tjelesne aktivnosti koji uključuje djecu s mentalnim teškoćama, socijalnim smetnjama (autizam, ADHD i sl.), s osjetilnim ili senzorskim poremećajima sluha i vida, djecu s motoričkim poteškoćama te s Down sindromom. Jedan od glavnih zadataka ovog europskog projekta je edukacija opće populacije djece kako bi naučili prihvaćati i poticati svoje vršnjake s teškoćama u razvoju da postanu ravnopravni članovi zajednice.

Europski socijalni fond financira projekt  „JUDO INclusion“ – AKTIVAN I ZDRAV – RIJEKA. Udruga ‘POKRET – AKTIVAN I ZDRAV’ provodi projekt u Rijeci u Judo klubu „Rijeka“ pod nadzorom profesionalnog  tima kinezilo

Zajedničkim treninzima u Judo klubu „Rijeka“ ostvarujemo inkluziju djece i mladih s teškoćama u razvoju (TUR)  s općom populacijom djece iz redovnih sportskih programa. Kao i sva djeca, i dijete s teškoćama u razvoju, svakodnevno se bori za samopoštovanje i samopouzdanje, samo je ta borba kod djece s invaliditetom još teža, ako ih ne ohrabrimo, uključimo i integriramo u zajednicu. Ako vježbaju samo u klubovima za djecu s TUR i dalje su isključeni iz sredine u kojoj žive.

JUDO IN je JUDO ZA SVE: judo je sport s vrlo širokim rasponom uključivanja u vježbanje odraslih i djece različitih tjelesnih mogućnosti. U Japanu kažu da judo vježbaju svi od 5.-te do 105.-te godine života. Judo se pokazao kao izvrstan sport za socijalnu inkluziju, a iznimno je koristan za djecu s posebnim potrebama, jer im različitim spektrom prilagođenih vježbi omogućuje da budu fizički i društveno aktivni.