Zanimljivo mišljenje o lektiri u projektu Odaberi sport

Lektira  5 20191114_111603

Lektira IMG_20191022_113142

Učiteljica Nina Marčetić iz zagrebačke OŠ Matije Gupca uključena je u projekt Odaberi sport i poslala nam je vrlo zanimljivo mišljenje o projektu:  „Prilikom provedbe projekta učenici su bili izrazito zainteresirani za slikovnice “Mali sportaši”. Posebno su im se svidjeli likovi koji vode čitatelja kroz slikovnice. Učenici su se pronalazili u likovima i poistovjetili se s njima. Ako im se neki sport i nije svidio to nisu pokazivali, niti bili manje zainteresirani zbog zanimljivih komentara likova. Često su se vraćali na slikovnice i u slobodno vrijeme ih listali i proučavali. Čak i nakon provedbe projekta učenici često proučavaju i čitaju slikovnice, jer su im stalno dostupne u razrednoj biblioteci. Posebno im je bila zanimljiva slikovnica „Nježni put” koja na zanimljiv i učenicima lagan način pripovijeda i opisuje nastanak „juda” kao sporta. Bili su oduševljeni ilustracijama koje još jasnije objašnjavaju kulturu zemlje i naroda iz koje judo potiče. Nakon obrade slikovnice učenici su samostalno ilustrirali svoju slikovnicu „Nježni put”. Obzirom da se radi o učenicima prvih razreda iznenađujuće je kako smo dobili kvalitetne i zanimljive radove. Nakon obrade slikovnice učenik koji već neko vrijeme trenira judo je drugim učenicima pokazao nekoliko judo pokreta. Na taj način su se učenici i dodatno motivirali za sport,  jer drugačije je to kada ti netko blizak nešto pokaže i nauči te nečemu novome, a ne potpuni stranac“.

Projekt „ODABERI SPORT“ omogućuje djeci besplatno treniranje juda u klubovima Zagrebačkog judo saveza u  „Judo klubu Lika“ i „Judo klubu Centar“, gdje dobivaju i pripadajuću sportsku opremu (judo kimono). Projekt jača suradnju odgojno obrazovnih i sportskih institucija, paralelno se obraćajući i roditeljima, stvarajući utjecaj okruženja da je bavljenje sportom nešto što je opće prihvaćeno i dostupno. Cilj projekta Odaberi sport je masovno uključivanje djece u sport, te stvaranje navika dugoročnog bavljenja sportom. Projekt se obraća općoj populaciji školske djece, ali ciljna skupina su djeca u nepovoljnom socijalnom položaju i time u riziku od socijalne isključenosti (djeca čiji su roditelji nezaposleni, čiji su roditelji korisnici dječjeg doplatka, bez odgovarajuće roditeljske skrbi, iz jednoroditeljskih obitelji, iz obitelji s troje ili više djece i s problemima u ponašanju), a kojima se omogućuje besplatno treniranje juda u navedenim klubovima.

Lenta_element2_A4

Provedbu Projekta Odaberi sport sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Za više informacija o EU fondovima molimo posjetite web stranicu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije: www.strukturnifondovi.hr Sadržaj internet stranice isključiva je odgovornost  udruge Pokret – aktivan i zdrav, udruge za poticanje tjelesne aktivnosti.