O namaUdruga POKRET – aktivan i zdrav od 2010. godine provodi uz potporu Ureda za suzbijanje zlouporabe droga, Agencije za odgoj i obrazovanje i Hrvatskog olimpijskog odbora u osnovnim školama za učenike nižih razreda program „Odaberi sport“. Program je u različitim segmentima proveden u Zagrebu, Samoboru, Poreču, Dubrovniku, Vinkovcima, Vukovaru, Puli, Slatini, Virovitici, Solinu, Osijeku, Buzetu, Rovinju, Rijeci….

Projekt „Odaberi sport“ prezentiran je na međunarodnom skupu Svjetske zdravstvene organizacije, u sklopu programa „Europskih zdravih gradova“ 2011.g. Liege, Belgija, a 2012.g. kao primjer dobre prakse prezentiran je u sklopu „Tjedna preventive“, održanom u Zgrebu u organizaciji Ministarstva zdravlja i na „Stručnom skupu za ravnatelje osnovnih škola RH“, održanom u Puli.

Pored toga, projekt je dobio potporu 2014. godine od Međunarodnog olimpijskog odbora, Olympic Solidarity, within the frame work of the programme Promotion of Olympic Values – Sport for All,”, te je 2014./15. godine proveden u osnovnim školama grada Rijeke, gdje je pokazao izuzetno dobre rezultate motiviranja za uključivanje djece u sport. U 2015. g. projekt je prezentiran na 8th u Meeting on the WHO European Childhood Obesity Surveillance Initiative Dubrovniku.


Svjesni smo rastućeg problema debljine i važnosti unapređenja preventivnih strategija usmjerenih k rješavanju tog javnozdravstvenog problema u svim dobnim skupinama, posebno u dječjoj dobi.

Debljina u djetinjstvu rizični je čimbenik za razvoj debljine u odrasloj dobi, a time i cijelog niza bolesti.

Tjelesna aktivnost jedna je od osnovnih ljudskih životnih potreba, koja uz pravilnu prehranu izravno utječe na prevenciju debljine. Djeca kroz redovno osnovno kretanje i igru sve manje ispunjavaju intenzitet kretanja potreban za pravilan i zdrav razvoj. To je dob kada ih već treba početi usmjeravati i stvarati im zdrave navike. Zabave uz računalo, internet i videoigrice smanjuju potrebu za kretanjem.

Zdravstvene institucije problem jače detektiraju polaskom u osnovnu školu, gdje počinje sjedalački način života te naglašena pojava povećanja pretilosti kod djece. Jedno od rješenja je uključiti djecu u sport.


Serijal knjiga "Mali sportaši" - kao jedan segment programa „Odaberi sport“: Serijal „Mali sportaši“ objavljen je 2008. godine uz potporu Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC) i Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), potvrdivši da knjige „Mali sportaši“ zadovoljavaju najviše standarde stručnosti u sportskoj literaturi.Od 2011. godine knjige su pomoćno nastavnog sredstva za predmet Tjelesni odgoj i zdravstvena kultura od 1. do 4. razreda osnovnih škola.

Projekt "Olimpijske priče" je proveden u školskoj godini 2014./15. pod potporom Ministarstva zdravlja u osnovnim školama na području Grada Zagreba i Primorsko – goranske županije.

U svibnju 2015. U Dubrovniku projekti „Odaberi sport“ i „Olimpijske priče“ prezentirani su na konferenciji Svjetske zdravstvene organizacije.

Članovi udruge sudjelovali su u programima HZJZ-a na pripremi alternativnog programa za provedbu nastave

Tjelesne i zdravstvene kulture za učenike nižih razreda osnovnih škola koje nemaju sportsku dvoranu za vježbanje.